Punatähdet
olet tässä! pressilupi
historiikki
piisit
lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

uutiset

in English

etusivu

Lehissä, ratiossa ja telekkarissa

Punatähistä kirjoiteltua ja mitä lie. Jos tiijät muistakin jutuista, kuin tiällä on lueteltu, vinkkaa ja lähetä ihmeessä juttu sähköisenä, jos se on suatavilla (ks. lähetys esim. vaniposti).


Vuan parraeten Punatähtien puuhista onpi vaenulla Raatuavuaralla ilmestyvä Ylä-Savon SKP:n piirin oma lehti Koillis-Savon Kipinä.


Punatähdiltä Shokkivaalit-single

Ilta-Sanomat, 14.10.2011

Punatähdiltä Shokkivaalit-single Huumoriyhtye Punatähdet putkautti vaaliaiheisen sinkun.
Punatähtien Shokkivaalit-single on "sosialismin hengessä vapaasti ladattavissa:
http://www.punatahdet.com/piisit/Shokkivaalit.mp3

Huumoriyhtye julkaisi ilmaisen vaalikappaleen - kuuntele!

Ilta-Sanomat, 14.10.2011

Huumoriyhtye julkaisi ilmaisen vaalikappaleen Agitrock-yhtyeeksi itsensä määrittelevä Punatähdet on julkaissut Shokkivaalit-singlen netissä. Erikoista on se, että kappaleen voi ladata ilmaiseksi verkosta.

Vaikka Shokkivaalit-nimi voisi kuvata hyvin myös tämän kevään eduskuntavaaleja, Punatähdet ovat ajatelleet singleä tehdessään vuoden 1970 protestivaaleja. SMP saavutti tuolloin Veikko Vennamon johdolla hurjan vaalivoiton.

Ihalaiselle löytyi lyhytjänteistä työtä

Politiikan Kulmapöytä, MIhalaiselle löytyi lyhytjänteistä työtä, Helsingin Sanomat, 11.6.2009

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ilmoitti toukokuussa, että hän ei hae valtakunnansovittelijan tehtävään. Ihalainen perusteli kieltäytymistään sillä, että sovittelijan työ vaatii pitkäjänteisyyttä. Ihalaisen, 62, kausi sovittelijana olisi jäänyt nelivuotiseksi.

Viime viikolla Ihalaiselle löytyi lyhytjänteisempää hommaa. Ihalainen sanoi keskiviikkona Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n liittokokouspuheessaan, että harkitsee lähtemistä Punatähdet-orkesterin komppikitaristiksi.

"Punatähtien kitaristin paikka sopisi tässä elämäntilanteessa minulle paremmin kuin valtakunnansovittelijan virka", Ihalainen naurahti.

(...)


Aatos Punanen: Vaalit ja vallankumous

Aatos Punanen, Mitä Suomi on? 8.6.2009

Myönnettävä se on, en ennää usko temoratiaan. Oli ne sitten EEC-vualit tai kunnallisvualit, niin Rautavuaran iäni ee kuulu. Tai aenakaan minun. Olin nimittäen kerran kunnallisvualiehokkaana ja vaekka hain mummottii polkupyörällä vetämään punaista viivaa, sain iäniä lopulta vain kolome. Sillä tuloksella ei paljon työväentalolla voitonpäivänjuhlia. Jäljelle jäi vain yksi vaihtoehto: vallankummous.

Kun edellisen kerran oli EEC-vualit vuonna 2004, rautavuaralaisista iänesti vaen joka neljäs. Meitä vallankumouksellisia on siis ehkä muitakin. Syntymäni aikoihin, neljä vuosikymmentä sitten, meininki oli rajumpi. Vallan oli määrä siirtyä työtätekeville yleislakon avulla. Ajatuksena oli, että hallitus eroaa samana päivänä, kun yleislakko julistetaan. Meitä korpikommunisteja, ja miksei muitakin kommunisteja, olisi ollut ammattiliittojen aktiiveina niin paljon, että demarivetoinen SAK olisi menettänyt otteensa lakkolaisiin ja lakon johtoon.

(...)


Urpilainen lupasi demareille aurinkoa vuonna 2011

Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat 7.6.2009

(..) Tunnelma vasemmiston perinteisessä linnakkeessa oli korkeimmillaan kahdeksalta illalla. Ennakkoäänet lupasivat kolmea paikkaa puolueelle, ja Punatähdet-yhtye oli juuri päättänyt ironiaan pohjautuvan esityksensä.

"Luokkakantaisten ehdokkaiden menestys on ollut pettymys. Meitä korpikommunisteja harmittaa", sanoi yhtyeen keulakuva Aatos Punanen, eli Jan Erola.


Aatteen lauluja

Ville Blåfield, NYT-liite / Helsingin Sanomat 29.5.2009

Product placement eli tuotesijoittelu toimii, miksei siis myös aatesijoittelu?

Punatähdet-huumoribändi on tehnyt kolmelle viime levylleen tilaustyön ammattiyhdistysliikkeelle. (...)

Myös uudelta Siperiaan-levyltä löytyy aatteelliselle yhteistyökumppanille sävelletty laulu. Postiljoonin tilasi ja maksoi - tietenkin - posti- ja logistiikka-alan unioni PAU.


Huumoribändi Punatähdet soitti politiikkaa Juttutuvassa

Antti Manninen, Helsingin Sanomat 3.10.2008 (maksullinen arkisto)

Helsigin Sanomat uutisoi Punatähtien keikan Juttiksessa 2.10.2008. (...)
Mitä tapahtui: Punatähdet-orkesteri soitti ja lauloi poliittisia huumoriralleja. Viisi ehdokasta kävi korokkeella pokkaamassa yleisölle. Puheita ei pidetty paria lausetta enempää.

(...)
Miten väkeä houkuteltiin paikalle: Hauskalla musiikilla.

(...)
Ketä kiinnosti: Juttutuvan baari oli melkein täynnä. Ainakin osa oli tullut muuten vain. Bändi onnistui naurattamaan yleisöä monella hilpeällä kappaleellaan.

(...)
Äänestäjän kommentti: Ääni yleisön joukosta: Hyvä punakone!

Poliittinen laululiike takaisin!

Juha Akkanen, Helsingin Sanomat 11.9.2008 (maksullinen arkisto)

Nykyään poliittista laululiikettä pitää hengissä enää vain Punatähdet-yhtye, Valkeakosken työväenmusiikkijuhlien vakioesiintyjä. Mutta senkään paatos ei tunnu tulevan yhtä syvältä sielusta kuin Agit-Propilla aikanaan. Toivottavasti Rautavaaran työväenyhdistys Teräs ei tästä nyt kuitenkaan loukkaannu.

Punatähtien keikalla on joka tapauksessa nähty niin Ilkka Kanerva kuin Jaakko Laaksokin. Laakso, ent. taistolainen, nyk. peluri, diggasi, Kanerva ei.


Kekkosen ajan parodia puree Työväen musiikkitapahtumassa

Hämeen Sanomat 27.7.2007

Hämeen Bob Dylaniksikin nimitetty muusikko Ari-Pekka Sarjanto esiintyy tänään perjantaina Työväen musiikkitapahtumassa yhdessä huumoriyhtye Punatähtien kanssa.

Tapahtumateltassa pidettävä festivaalin 35-vuotisjuhlakonsertti on luvattu pitää YYA:n hengessä. Sarjannon ja Punatähtien kesken se tarkoittaa ystävyyttä ja yhteistyötä, mutta on kirjainlyhenteellä historiallinenkin ulottuvuutensa.

- Punatähdet soittavat 1970-luvulle ajoittuvaa luokkakantaista, vasemmistohurmoksellista musiikkia. Se on parodiaa Kekkosen ajan Suomesta ja sen vasemmistolaispiireistä, Sarjanto kuvailee.

(...) Kuvitteellisen Punander-suvun jäsenet ovat valloittaneet hervottomalla menollaan ja savon murteellaan festivaalikansan, eivätkä edes perinteisimmät työväenmusiikin ystävät ole viitsineet loukkaantua huumorista.

Valkeakosken juhlakonsertissa Ari-Pekka Sarjanto saa puolestaan olla Punatähtien vieraana. Hän laulaa bändin solistina muutamia omia kappaleitaan.

(...) - Hienoa laulaa kerrankin ison bändin kanssa. Näitä mandoliinikeikkoja on tullut tehtyä jo tarpeeksi, trubaduuri sanoo.


Varjoviisuissa tunnelma repesi liitoksistaan

Emmi Sjöholm, Helsingin Sanomat 1.4.2007

Interviisut keräsivät myös uusia faneja.

(...) Sali on täynnä hurraavia kuuntelijoita. (...) Yleisö vilisee myös niitä faneja, jotka ulkonäöstä päätellen ovat olleet vielä potkupuvussaan alkuperäisten Interviisujen aikaan. (...) Interviisut ovat heränneet henkiin."
(...)"Sai sosialismikin kauniit kasvot, kaunis Katariina", Erola laulaa Punatähdet-yhtyeensä kanssa. Yleisö villiintyy täysin ja hakkaa jaloillaan lattiaa. Kilpailun alkuperäinen aate vaikuttaa mysö tämän vuoden Interviisuissa. (...)
Tapani Närhi on saapunut kuuntelemaan Punatähtiä moskovalaisen Ljudmila Motozova-Närhin kanssa. "Kilpailu ei ole minulle tärkeä, mutta on hienoa, että nuoret ovat kiinnostuneita historiasta ja järjestävät uudelleen tämänkaltaisia tapahtumia."


Tähdet maakunnan ja YYA:n asiallat

Iisalmen Sanomat 1.4.2007

(...) Punatähdissä on häivähdys kosteita palkkapäiviä ja Helismaata, se on henkistä sukua karvalakkilähetystöille, rillumarei-kulttuurille ja luokkakantaiselle lukupiirille. Punatähtien musiikissa elää kaipaus Kekkosen aikaan, jolloin paitsi aate, myös maito oli punaista. Yhtyeen sydän sykkii Rautavaaran soille ja aatteelle. (...) Ei EEC:lle!-levy kertoo kolmen merkittävän kirjaimen ajasta, jolloin Kekkonen hiihti ja kalasteli. YYA-levy muistuttaa myös nykypolvia siitä, miten Suomi löysi poliittisen tiensä. Samalla mukana on ripaus nostalgiaa. Rehellinen työmies löysi aina palkkapäivänään kirjekuoren ja kohtasi lukupiirissä hengenheimolaisen.

Vaihtoehtoviisut

Ville Liikanen, V-lehti 5/2007

Kansallisuuksia on tätä nykyä hankala erottaa toisistaan viisuissa. Eurohötön vastapainona oli aikoinaan Intervision-laulukilpailu, joka esitteli poikkeavampaa materiaalia. Nykyiseen, kitsiseen viisuiluun kyllästyneinä toimittaja Jan Erola aisaparinsa Jaakko Lyytisen kanssa päätti herätellä vanhan tapahtuman henkiin.

- Jos haluaa virittäytyä tunnelmaan vähän erilaisen, kotimaisia kantaesityksiä sisältävän, aatteellisen tapahtuman myötä, niin sinne vaan fiilistelemään, houkuttelee Lyytinen.

Interviisut järjestettiin aina Puolan Sopotissa, jossa tärkeintä ei ollut voitto, vaan maailman kansojen musiikillinen kohtaaminen. Marion Rung oli kova nimi vieden ykköstilan Puolassa vuosina -74 ja -80. Nyt muistoja verestetään Manalassa, jossa humoristiseen, punaiseen kilpaan ottaa osaa kymmenen artistia, mm. Tuure Kilpeläinen ja järjestäjien yhtye Punatähdet.

- Toivotaan, että muutkin maat lähtevät taas mukaan, Lyytinen vinkkaa pilke silmäkulmassa. (...)


Länteen vaikka väkisin

Riku Siivosen kolumni

Riku Siivonen, Helsingin Sanomat NYT-liite 16.2.2007

(...) Muutama aika ennen nato-raveja Tavastian lavalla lauloi Punatähdet-orkesteri, joka pilailee 1970-luvun poliittisella ilmastolla.
Retrohauskuudessa on kuitenkin vakava puolensa: bändi muistuttaa ehdottomien totuuksien vaaroista. "Ei EEC:lle", laulaa bändi, niin kuin lauloivat aikoinaan nykyiset euromyönteiset liikaset ja haloset.
Minulle se kertoo, että kannattaa suhtautua kriittisesti heihin, joiden mielestä tulevat uhat ovat ennakoitavissa ja oma puoli pitää siksi valita jo nyt.

Punatähdet: YYA (levyarvio)

Jukka Lyytinen, Seura 9.2.2007 (6/07)

(...) Sävellyksellisesti Van Halen meets Euroviisut. Syvälle kallistutaan parodiseen huumoriin, vaikka välillä huolestutaan oikeistakin yhteiskunnallisista ongelmista, kuten pätkätöistä.
(...) Erittäin hieno levy.

Punatähdiltä YYA-levy

Hämeelinnan Kaupunkiuutiset 20.1.2007

Punatähdet-orkesterin esikoislevy YYA julkaistiin Tavastialla torstaina. Levy palauttaa mieliin YYA-Suomen hyvät puolet, kuten ajan ennen pätkätöitä ja suurtyöttömyyttä.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan YYA-sopimus oli kiusallinen mutta Suomelle turvallinen yhdistelmä. Punatähdet pyysi erikseen lausunnon Tuomiojalta.

Suomettumisen hengessä

Sami Turunen, Arvo 1/2007

Nyt Puniksilta on tullut pitkäsoitto YYA, jolla biisit ovat omaa käsialaa. Käsittelyn saavat mm. EEC, YYA, avaruuskoira Laika sekä Havannan syke. Herrat Lyytinen ja Erola, siviilissä toimittaja ja kustannuspäällikkö, tuntevat aiheensa - työmarkkinakentän ja (maailman)politiikan nykypäivän ja menneisyyden - ja ammentavat niistä antaumuksella ja varsin osuvasti.

Tärppi: Luokkakantainen rakkaus
aaa (3 a:ta)


Punatähtien ensimmäinen pitkäsoitto paaluttaa linjan

Antero Eerola, Kansan Uutiset 19.1.2007

Huumoriyhtye Punatähtien ensimmäinen pitkäsoittolevy ”YYA” on kuin lämmin tuulahdus syvimmältä pysähtyneisyyden kaudelta, jolloin Kekkonen ja Brezhnev olivat ruorissa ja Suomessa vallankumouksen mahdollisuus siinsi pienten sinipaitojen silmissä.
(...) Vaikka Punatähdet on loistavaa parodiaa, se ei pilkkaa tai halveksi kohdettaan. Pila on lempeää, kohdettaan ehkä jopa ihannoivaa. (...) Varmaa on, että 70-lukunostalgialle on kysyntää myös tulevaisuudessa. Siksi luokkakantainen työläisnuoriso odottaa Punatähdiltä lisää levyjä tulevaisuudessa.

Punatähti loistaa kirkkaana

Sanna Paakkanen, Vartti 17.1.2007

Punatähdistä ei ole liiemmin kuulunut sitten vuonna 2001 tv:ssä pyörineen Kirvesmiehet-ohjelman. Mutta kas, hämmästyttävän tuhtien kotisivujen mukaan poliittisen huumorin ja laulun taitajilla on pitänyt kiirettä. Rempseät savolaismuusikot ovat kantaneet kortensa kekoon niin työväentapahtumissa kuin istuvan presidentin kampanjassa, pokanneet palkinnon työväenmusiikin uudistamisesta. On siinä välissä ehditty tehdä levykin.

Punakone jyrää

Päivi Laitinen, Pitäjäläinen 11.1.2007

YYA-sopimus on yhä valttia ja kapitalismi kirosana - jos ei muualla, niin ainakin Punatähtien vastikään julkaistulla cd-levyllä YYA.

(...) Mutta takaisin uunituoreeseen levyyn. Se alkaa ihan räväkästi YYA­ylistyksellä ja päättyy Laika-koiraa ja avaruuden valloitusta muistelevaan, rätisevää radioyhteyttä henkivään Sputnik-kappaleeseen. Tarttuvimmat sävelet ovat siis alussa ja lopussa. Mutta kyllä siihen väliinkin mahtuu.
(...) Levyn juju on nimenomaan sanoituksissa. Kauneimmin mieleen jäi kuitenkin soimaan Uraliin (moottoripyörärakkautta), jossa on erinomaisesti huomioitu alueellinen syrjäytyneisyyden teema ja ja paikallisen tiedonvälityksen tärkeä rooli sosiaalisessa tehtäväkentässä. (...) Ihan tässä liikuttuu.
Luulenpa, että Punatähdet toimii kuten monet muutkin poikapoppoot, kuten Jean S tai Osmos Cosmos. Toisin sanoen: levyllä hyvä, mutta livenä paras.

Rautavaaran kunnan kannattaisi iskeä kiinni tähän ilmaiseen mainokseen ja kutsua "pitäjän suuret pojat" keikalle kotikulmilleen - vaikka Rautatavaara-päiville!

Vai joko varataan Louhosareena?


Savolaisuutta ja työväenaatetta
- Punatähdet julkisti ensilevynsä

Marianne Zitting, Savon Sanomat 20.1.2007

(...) Vaikka Punatähdet on koomisten sanoitusten ja ulkoisen olemuksen perusteella helppo niputtaa huumoriyhtyeeksi, on heillä myös kantaaottava puolensa. Esikoisalbumilta löytyy 70-lukulaisten kappaleiden lisäksi tuore työelämän ongelmia ruoskiva laulu Pätkätyöläinen.

(...) YYA:n julkistamiskeikka osoitti, että haparoivasta harrastelijaporukasta on kehkeytynyt tiukasti yhteen soittava poppoo.

(...) Esikoislevy sisältää niin hempeitä tunnelmia kuin räväkkää rokkia. (...) Villisti pomppiva yleisö osoitti, että olipa nuori opiskelija tai vanha poliitikko, savolainen tai sellaiseksi mielivä, taitaa jokaisessa asua pieni savolainen korpikommunisti.


Punatähdet

Silja Hakulinen, Skenet 4.1.2007

(...)Mitä itse musiikkiin tulee, laulut viihdyttävät kyllä. Omaksi suosikikseni kohoaa hellyttävä ja äärimmäisen tarttuva kappale Uraliin (moottoripyörärakkautta). Ja ketäpä ikäluokkani naisimmeistä ei sykähdyttäisi ihan jo kappaleen nimenä Pätkätyöläinen – että meillekin on tehty nyt oma tunnusbiisi!

Vaikka sanoitukset ovat oivaltavia ja naurattavat levyltäkin kuultuna, on yhtyeen juju esiintymisissä, jotka tuovat varsinaisen lihan luiden ympärille: Punatähdet vetää settinsä antaumuksella 70-lukulaiset silmälasit nenällä, jaloissaan kiristävät siniset teryleenihousut ja päällä aivan liian pienet paidat, joissa on aivan liian isot kaulukset. Huumoribändeissä on tietysti aina se vaara, ettei vitsi naurata loputtomasti. Niin tai näin, täytyy kuitenkin todeta, että Punatähdet-paketti on huolella hiottu (...)


YYA! tuo Punatähdet julkaisukeikalle

HS Nyt 3.1.2007

Poliittisia huumorilauluja jo 12 vuoden ajan esittänyt Punatähdet julkaisee esikoisalbuminsa. Yhtye juhlistaa YYA!-nimisen pitkäsoittonsa levynjulkaisukeikalla Helsingin Tavastialla 18. tammikuuta. YYA-albumilla on 11 kappaletta, joista suurin osa on Punatähtien rumpalin Kalervo Punanderin (Juha Kaipiainen) sävellyksiä. Levyn ainoa lainakappale on Ei, ei EEC:lle, jonka on aikanaan levyttänyt Terttu Tuomi & vasararyhmä. (...)

Demarileiri juhli voittoa helpottuneissa tunnelmissa

Juhana Rossi, Helsingin Sanomat 29.1.2006

(...)
Puolet salin väestä on Halosen kannattajia, puolet on paikalla työnsä vuoksi. Vaali-illan aluksi kuunnellaan Tarja-räp, ja sen jälkeen Tarja Filatovia.
Sekä Bjurströmin että Filatov kehottavat ihmisiä välittämään viime hetken äänestyskehotuksia lähiystävilleen.
Punatähdet-yhtye nousee lavalle varttia vaille kahdeksan ja esittää kappaleen "Sateenkaaripresidentti".
(...)

Väki työväentalolla kirkui kurkku suorana
Tulosta jännittäneille Halosen kannattajille voitto maistui makealta

Aila-Liisa Laurila, Turun Sanomat 29.1.2006

(...)Jo ennakkoäänien tulos antoi vihjeen voitosta, eikä peliä menetetty missään vaiheessa. Ilmeet olivat riemukkaita ja tunnelma vähintään yhdeksän metriä katon yläpuolella. Tarja jatkaa!
Marco Bjurström sekä muusikot Hector, Susanna Haavisto ja Punatähdet lämmittelivät tunnelmaa tuntia ennen ennakkoäänituloksen julkaisua.

Metallin Kulttuuriteko -palkinto työväenmusiikin uudistajille

Ahjo nro 15/2005 (TS)
Punatähdet-yhtye sai Metallin Kulttuuriteko -palkinnon tunnustuksena uudenlaisesta työväenmusiikista.
Palkinnon luovutti Työväen Musiikkitapahtumassa järjestetyssä tilaisuudessa liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa. Hän totesi, että Punatähdet on uudistanut työväenlauluperinnettä, tuonut siihen huumoria ja iloa. Silti hulvattoman ilottelun alta paljastuu asiaa, huoli yhteiskunnan tilasta, maailmasta ja työväenliikkeen pitkän perinteen arvostus.

"Punatähdet on nykyajan kisälliryhmä, joka lyö työväenaatteella kuulijaa korvalle niin mojovasti, että jotain aatteesta luikahtaa pään sisäänkin", Vuorenmaa sanoi. "Punatähdet on esiintynyt monissa Metallityöväen Liiton tilaisuuksissa ja pilkannut lauluissaan metalliakin kiitosta ansaitsevalla tavalla."

Metallin Kulttuuriteko -palkinto luovutetaan joka toinen vuosi tunnustuksena metallityöntekijöille ja Metalli­työväen Liitolle tärkeästä kulttuuritoiminnasta.


Levykeitaan anti tuhtia ja kaunista

Sami Turunen, Demari 28.7.2005

Punatähdet:
Tavoitematkat (EP)

Punatähdet on se savoa viäntävä, hikisen näköinen pseudokommunistilauma, joka hoilaa hauskasti ja terävästikin uudestaan sanoitettuja suomiviihteen klassikkobiisejä. Neljän biisin ep-levyllä Punanderien suvun työväenhenkinen remellys ei toimi niin hyvin kuin livetilanteessa. Osin se johtuu siitä, että levyllä on vain omia sävellyksiä, mitkä eivät ole tietenkään tuttuja; osin siitä, että punis-riemastelu kaipaa sopivaa pöytä- ja lauluseuraa. Siis baariin!


Poliittinen huumori on taitolaji

Mira Tehnunen, Lippu 2005:1

Joskus alkuperäinen uutislähetys lyö sketsin huvittavuudessa laudalta.
(...)Musiikkirintamalla Jan Erolan ja Jaakko Lyytisen vetämä Punatähdet-poppoo etsii inspiraationsa 1970-luvusta ja kommunisteista, tarkalleen ottaen savolaisesta korpikommunismista, onhan Punatähdet Rauta- vaaran Työväenyhdistys Teräksen musiikkijaoston virallinen orkesteri.
Erola alias Aatos Punanen ei pidä poliikasta huumorin iskemistä hankalana, päinvastoin.
”Usein naurattaa jo alkuperäisen lähetyksen katsominen: he tekevät sen itse. Poliittinen huumori on äärimmäisen herkullinen huumorin osa-alue. Politiikasta löytyy karikatyyri-ihmisiä, kaksinaismoralismia, teatteria – ja tekijät tietävät itse näyttelevänsä.”
”Poliittisen huumorin pitää lähteä vinoista näkökulmista. Aiheita löytää myös poliittisesta historiasta, mikä on ollut meidän erikoisalaamme”, Lyytinen alias Varma Kosto vuorostaan miettii. (...)

Koko artikkeli: HTML-versio / PDF


Punatähdet iski vasemmalta

Helsingin Sanomat 10.6.2005

JYVÄSKYLÄ. "Politrukki, politrukki, heipä hei, Heinäluoma ison nuijan vei", lauloi Punatähdet-yhtye perjantaina Sdp:n kokouspaikalla. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma kuunteli vaivaantuneena.
"Opin Tannerin sai äidinmaidossaan, Nuoriin kotkiin liittyi potkupuvussaan", kuuluivat sanat. Pari piirua liian vasemmistolaisesta musiikista nautti myös Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen.
Sdp:ssä ei tiedetty, kuka Punatähdet oli kutsunut.

Savolaisen osakunnan satavuotinen historia kirjaksi

Helsingin Sanomat 11.12.2004

Savolainen osakunta täyttää ensi helmikuussa 100 vuotta. Torstaina ilmestyi osakunnan historia Tuuhea oksa savolaisuuden puussa, joka kuvaa savolaisten ylioppilaiden vaiheita Helsingissä vuosina 1905-2004.

VTM Jouko Kokkosen kirjoittamaa teosta värittää kuulu savolaishuumori.

Aineksia nauruun ovat tarjonneet muun muassa osakunnan perinteiset talakkunajuhlat, joissa sanataiturit ovat käyneet lävitse vuoden tapahtumat niin Savossa, Suomessa kuin maailmassakin.

Talkkunajuhlien hauskuttajiin kuuluvat mm. Punatähtien Jan Erola ja Jaakko Lyytinen.

Savolaisessa osakunnassa ovat toimineet vuosikymmenien mittaan muun muassa Ahti Karjalainen, Joonas Kokkonen, Aila Meriluoto, Spede Pasanen, Erkki Pulliainen, Paavo Lipponen, Tuula Haatainen ja Olli Rehn.


Modernin kisällilaulun mestarit
- PUNATÄHDET rillumarein ja Helismaan hengessä

Arja Kangasniemi
Friiti 3/2004

Tapahtui niinä päivinä, että Rautavaaran työväenyhdistys Teräksen kulttuurijaoston innokkaat jäsenet Varma Kosto Punander ja Aatos Punanen päättivät, että oikiaa aatetta on esille pantava. Nämä monipuoliset kulttuuripersoonat iskivät aatoksensa yhteen ja perustivat Punatähdet-yhtyeen.
(...) ARTIKKELI ON NELISIVUINEN.

"Laulu nosti poltteen rintaan"

Rane Aunimo
Uutispäivä Demari 10.2.2004

Kannen kuvateksti:
Punatähtien sarkasmi ei jättänyt risteilijöitä kylmäksi. Politiikan kustannuksella pilailu houkutteli eturivistöön myös opetusministeri Tuula Haataisen.

(...)
s.14 Kuvateksti:
Punatähtien raakaa vokalistienergiaa á la Jan Erola ja Jarkko Lyytinen [sic!]. Poliittinen huumoriorkesteri villitsi risteilyvieraat ja samaa herkkua on luvassa myös Työväen musiikkitapahtumassa.

(...)
Lauantain helmiin kuuluvat Yöyhteislaulut ja keikkakokemuksen myötä yhä vimmaisemmille kierroksille yltävä Jan Erolan ja Jarkko Lyytisen [sic!] luotsaama Punatähdet, joka Laulu palaa -risteilyllä suurin piirtein räjäytti pankin. Nuorempia kiinnostanee illan pääesiintyjä, suomalaisen naisrockin kärkinimi Jonna Tervomaa.


Ville Itälä luottavaisena Turun juhlassaan:
"Tässä käy vielä ihan hyvin"

Eija Kallioniemi
Ilta-Sanomat 8.3.2003

(...) Punatähti-orkesteria enemmän yleisö lämpeni imitaattori Heikki Hilanderille, Itälän äänelle Itsevaltiaat-sarjassa. (...)

Vaalisarja: Itälän vaalitilaisuus Caribialla

Jarkko Juselius
Ykkösaamu, YLE Radio 1 7.3.2003

JJ: "illan musiikista vastasi Punatähdet-orkesteri, joka oli varmasti rohkea valinta kokoomus-tilaisuuteen" (...)
(Varma Koston lauluspiikki Moskovan rauhanvestivaaleista ja mukana olleesta Ilkka Kanervasta)
JJ: "Ensimmäisen kappaleen jälkeen suurin osa yleisöstä oli niin sanotusti äimän käkenä. Itälä ei kuitenkaan paennut vastuutaan."
JJ: "Kukas keksi Punatähdet tänne kutsua?"
Ville Itälä: "Itse asiassa kun näin heidät kerran, niin ja attelin että se on juuri sopivaa huumoria tänne. Minä keksin kutsua heidät."
JJ: "Ei auennut ihan ensimmäinen piisi yleisölle."
Itälä: Ei joo, kaikki ei ehkä aukea aina..."
JJ: "Ehkä yleisön oli helpompi sulattaa juontaja Heikki Hilanderin tuttu hahmo..."
(Heikki Hilander imitoi Lipposta)

Tosi rakkaus odottaa

Jukka Relander
Elanto-lehti 2/2003

(...) Poliittiset laulut? Eihän niitä enää ole? Lyyrisestä kuuroudestani johtuen oivalsin vasta eräänä tammikuisena lauantaina, että poliittinen laululiike on sittenkin olemassa ja hyvissä voimissa.
Oivallukseni ei kummunnut Agit Propin kolmannen paluun näkemisestä sen enempää kuin 70-lukua parodioivien Punatähtien tiedostavista stemmoista.
Kiitos kuvaruudun alalaidan suomenkielisten tekstien saatoin havaita, että poliittista musiikkia esitetään nykyisin englannin kielellä televisiossa. Notkein vartaloin, pikku pikku bikineissä.
Sitä laulaa Britney Spears. Spears on Bushin Amerikan evankelista, konservatiivisten perusarvojen ja aggressiivisen ulkopolitiikan tv-pappi presidenttinsä makuun. (...)


Helsingin kokoomus vaaleihin puolueen valtakunnallisin teemoin

Pasi Tuohimaa
Helsingin Sanomat, 14.2.2003

(...) "Kaikki ehdokkaamme ovat ennen kaikkea situotuneet kokoomuksen selkeän kuuden kohdan ohjelmaan", [Kai] Hagelberg tiivisti ennen kevyttä ehdokastenttiä ja Punatähdet-orkesterin savolaispoliittista "Mennään lakkoon" jumputusta.
Orkesterin ironia hersytti hymyä Kappelin "kauniiksi ja rohkeiksi" kutsutuissa vieraissa sekä ennen kaikkea puolueen palkansaajia edustavissa ehdokkaissa. (...)


Tuomiojan ylistyslaulu on "Ammatiltaan radikaali"

STT 13.11.2002

Punatähdet-yhtyeen vaalilaulu Erkki Tuomiojan kunniaksi on oikealta nimeltään "Ammatiltaan radikaali", ilmoittaa yhtyen nokkamies Aatos Punanen.
STT:n tiistaina välittämässä uutisessa vaalikampanjan avauksesta laulusta käytettiin sen työnimeä, Tuomiojan Erkki.

Punatähdet-yhtye on tuttu television Kirvesmiehet-ohjelmasta. Yhtye painottaa tiedotteessaan, ettei se ole tästä esiintymisestään huolimatta kuitenkaan ryhtynyt SDP:n kannattajaksi. Yhtyeen ajatusmaailmaan voi perehtyä internet-sivulla www.punatahdet.com

- Varmuuven varalle Rautavaaran Työväenyhistyksen Teräksen mussiikkijaosto haluaa paenottaa, jotta jaosto ja sen orkesterj Punatähdet pyssyy uskollisena SKDL:lle ja sen SKP:n Koillis-Savon piirille.

Tuomioja-laulun sanat alla:

Ammatiltaan radikaali
(Sanat: Varma Kosto Punander - Aatos Punanen)

Hän on ammatiltaan radikaali
mieltään osoittaa
aenakin kolome kertoo viikossa
hän mualimanraahaa rakentaa
imperialismia vastustaa
rauhanmerkki rinnassaan

On käynyt koulut Lontonin
ja Teiniliitotkin
hän tuntee Iii-See Pjörkluntin
Hän Vietnamia vastustaa
ja tshaahit kukistaa
vaikka mustanmaijan takakontista

Dar Es Salamissa maistanut
on jatsitupakkaa
syntyi tuloksena oopperaa
Hän Frelimoa rakastaa
ja myössii Unitaa
koko vappautusrintamaa

Vaikkei parta vielä kasva
silti kansaa edustaa
Hän Allendea puolustaa
Näin Chileä hän tukee
sekä Kaakkois-Aasiaa
koko kolomatta mualimaa

Hän on ammatiltaan radikaali...


Tuomiojan vaalitaisto lähti laulaen liikkeelle

Helsingin Sanomat 13.11.2002

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan vaalikampanja alkoi tiistaina muusiikin merkeissä. Kirvesmiehet-televisio-ohjelmassa esiintynyt bändi Punatähdet esitti avajaisissa uuden laulunsa Tuomiojan Erkki, jossa kerrotaan Tuomiojan vaiheista. (...)


Kirvesmiehet heiluvat syvien aiheiden äärellä

Kiti Lehtimäki
Iltalehti 3.6.2002

(...) Osa viime vuoden katsojista saattaa jäädä ikävöimään Punatähdet-yhtyeen musiikkinumeroita. Painavin syy housebandin hylkäämiseen oli, että tänä vuonna Kirvesmiehet on suora lähetys, joka saattaa elää omaa elämäänsä ja jossa on muutenkin liian paljon liikkuvia osia.
- Toisaalta on mukavaa kerrankin keskittyä keskustelun taustoittamiseen. Aiemmin meillä meni tosi paljon aikaa laulujen opetteluun ja lopullisen ohjelman koostamiseen, Jan selittää.
- Suora lähetystilanne tuo ohjelmaan varmasti aivan uudenlaista rytmiä ja sähäkkyyttä.
Vaikka bändin mukana katoaa huumoriosuus, tarkoituksena ei ole irvistellä tosikkomaisesti vaan jatkaa leppoisan asiallista linjaa. Syvällisiäkin asioita voi lähestyä huumori edellä.
(...) Punatähtien poistuttua ohjelmasta himmenee sen punahenkisyys. Samasta syystä on kuopattu myös Janin ja Jaakon sosialistishenkiset alter egot Varma Kosto ja Aatos Punanen. (...)


Kaupunkilaiset eivät ole aina väärässä

Eriikka Käyhkö
Katso 31.5.2002

Talviunesta herätetyt Kirvesmiehet alkavat jälleen mölytä asiaa. Esimmäisessä ohjelmassa käsitellään maalaisvihaa, joka ideanikkari Jan Erolan mukaan on samaa juurta kuin poliittisissa piireissä tunnettu keskustaviha.
- Olin mukana Itsevaltiaiden pilottijaksossa käsikirjoittajana. Seppo Kääriäisen mukaan ottaminen oli alun perin juuri minun ehdotukseni. Minun Kääriäiseni ei kuitenkaan olisi ollut nykyisenkaltainen tollo, joka on pääkaupunkilainen tulkinta Seposta, vaan olisin pistänyt hahmoon maalaisjärkeä ja asioiden oikein ytimien näkemistä.
Erolan mukaan se paljon kehuttu maalaisjärki on siis edelleen olemassa. Hän ylistää maalaisia "yleistäen aidoiksi", vaikka onkin itse syntyjään Lontoosta.
- Jos Lipposesta riippuu, seuraavassakaan hallituksessa ei nähdä maalaisia, kaupunkilaishiiri manaa maalaisserkkunsa punaisiksi käyneitä silmiä.
Tosin asiat eivät ole Kirvesmiesten matkassa myöskään mustavalkoisia, saatikka harmaita.
- Maalaisten tuntema epäluulo huoliteltua ulkonäköä kohtaan ei ole hyvä asia. Pitäisi voida nauttia esteettisesti kauniista asioista.
Kaupunkilaisetkaan eivät siis ole aina väärässä!


Kirvesmiehet ilman tähtiä

Eriikka Käyhkö
Katso 24.5.2002

Kirvesmiehet jatkavat kesäkuun myötä ajankohtaisten ilmiöiden puimista Ykkösen maanantai-illassa, mutta ilman Punatähdet-bändiä. Aatos Punanen eli Jan Erola löytää "ylempien tahojen päätöksestä" hyvääkin sanottavaa.
- Kun piti opetella ulkoa kaksi uutta laulua ja treenata kipaleet vielä bändinkin kanssa, täysipainoisen toimittajana esiintyminen kävi todella työstä, tuumaa Erola.
Positiivisimpana hän pitää lähetysten muuttumista ensimmäisten lähetysten jälkeen suoriksi.
- Hyvä, että voimme reagoida ajankohtaisuuksiin päivän päälle, sanoo Erola, joka maistelee suoran lähetyksen iloja ja kiroja pian yhdessä vanhan kuomansa Varman Koston eli Jaakko Lyytisen kanssa.
Erola uskoo silti leppoisuuden säilyvän, vaikka rintaan pistävä sudeettisavolaisuus on Punatähtien myötä poissa.
Tilalle on tulossa uudenlaisia jippoja: esimerkiksi tai chi-opettaja on tulossa näyttämään voimisteluliikkeitä. Punatähdet puolestaan jatkavat taistoaan televisioruudun ulkopuolella.
- Julkaisemme singlen samalla viikolla, kun ydinvoimapäätös tehdään. Juhlimme päästöstä, jos maahan rakennetaan lisää neuvostoliittolaista atomivoimaa. Luokkakantaisen näkemyksen mukaan Loviisan voimala on hyvä, ruotsalaisvalmisteinen Olkiluoto taas ei.


Atomivoimaa Punatähdiltä

NYT-liitteen päivän piisi 23.5.2002

Helsingin Sanomat NYT-liite 23.5.2002

Kirvesmiehet-ohjelmasta tutut Punatähdet ovat nyt atomivoiman asialla. Mutta vain neuvostovoima kelpaa. Kuuntele Atomivoimaa!


Kesäparatiisi starttaa, Kirvesmiehet jatkaa

Juuso Räsänen
Iltalehti 17.5.2002

(...) Toisena kotimaisena jatkaa TV1:n kesässä jo viime vuodelta tuttu, lempeällä tavalla savolais-kommunistinen talk show Kirvesmiehet juontajinaan Jan Erola ja Jaakko Lyytinen.
- Tänä kesänä Kirvesmiehet kokee hieman muutoksia. Jokainen ohjelma on suora lähetys, jolla on joku tietty teema. Musiikkinumerot on tällä kertaa jätetty kokonaan pois ja jotkut toivoivat myös savolaisuuden pois jättämistä, mutta eihän sitä saa meistä millään kokonaan kitkettyä, Lyytinen vitsailee.


Punatähdillä vappukiertue

Uutislehti100 30.4.2002

HELSINKI. Punatähdet-orkesteri valloittaa vappuna valkolakkien pyhimmät linnakkeet Helsingissä ja Tampereella. Ensimmäinen konsertti on Vanhalla ylioppilastalolla vappuaattoyönä kello 23.59.
Punatähtien tämänvuotinen vappukiertue juhlistaa neuvostovoiman 25-vuotista voittokulkua Suomessa.


Valkeakosken työväen musiikkitapahtumasta löytyy:

Tunteen ja aatteen paloa

Jukka Seppälä ja Maarit Honkonen-Seppälä
Keski-Suomen Viikko 14.2.2002

Kuva: Maarit Honkonen-Seppälä Kaksi numeroa liian pieniin sitsemänkymmenluvun asusteisiin pukeutunut bändi villitsee lähes laivalastillisen työväenmusiikin ystäviä. Bändi esittää savolaismurteelle viännettyjä yhteiskunnallisesti kantaaottavia lauluja. Valkeakosken työväenmusiikkitapahtuma otti varaslähdön tahdittajanaan Punatähdet.
(...) Kuvateksti: Nuorten miesten villiyhtye "Punatähdet" huumasi Työväen Musiikkitapahtuman ennakkoristeilylle osallistuneet yli 700 musiikin ystävää. Tulevana kesänä Valkeakoskella bändi esiintyy housebändinä kahtena iltana.
(Kuva isona. Lupakyselyt: Maarit Honkonen-Seppälä / maarit.honkonen@pp.inet.fi)


Punatähdet ja Sointula

Valkeakosken Sanomat 9.1.2002

Laulu Palaa-risteilyn iloittelusta vastaavat Notkupojat, Protestimiehet sekä uutena tuttavuutena Punatähdet. (...) Koillis-Savon kivisten peltojen ja korpikommunismin karaisemat Punanderin serkukset levittävä Punaisen Joulun ilosanomaa internationalismin hengessä. (...) Punatähdet esiintyvät laivailla kahteen otteeseen mm. Joe's Place pubissa ja Voima-klubilla. (...)


Duunaripäivillä ay pelastettiin ja duunarit bailasivat

Piri Hiltunen
Lippu 4 / 2001 (Demarinuoret)

(...)Illan esiintyjä PUNATÄHDET jätti tuskin ketään kylmäksi. Omalla tavallaan aatteen taistoa tulkinnut pumppu kyllä hieman ylitti nuorempien osallistujien sietokyvyn, ja he pakenivat sokkeloisen Kiljavan takimmaisiin huoneisiin. (...)Kuvateksti: Punatähtien esiintyminen sai yleisön sekaisin. Paidat heitettiin käskystä ja jenkattiin letkassa.(...)


Yksinoikeudella presidentille

Jari Kupiainen
Seura 21.12.2001

Menneen kesän Kirvesmiehet-televisiosarjasta tutut Jaakko Lyytinen ja Jan Erola sekä Punatähdet-yhtye saivat uskomattoman keikkatilauksen. Heidät nimittäin pyydettiin esiintymään itse presidentti Tarja Haloselle, privaatisti Vanhalla.
- Esitimme presidentille minikeikan, jossa lauloimme mm. "Punaista maitoa". Presidentti ilmiselvästi nautti esityksestämme ja hykerrellen lupasi kertoa laulustamme seuraavassa MTK:n kokouksessa.
Punatähdet-yhtyeeltä ilmestyi juuri "Punainen Joulu"-single.


Punainen joulu, porvarillekin

Petri Hakkarainen
Helsingin Sanomat NYT-liite 21.12.2001

Kuva: Riku Isohella MISTÄ VAIHTOEHTO kaupalliselle jouluhapatukselle? Tietysti itänaapurin Pakkasukosta, rauhan ja solidaarisuuden todellisesta lähettiläästä.
Rautavaaran työväenyhdistys Teräksen musiikkijaoston orkesteri, kahdeksanmiehinen Punatähdet levittää pyhien jälkeen punaisen joulun ilosanomaa Tavastia-klubilla.
Samalla täyttyy viimeinen suuri aukko koillissavolaisten Punanderin serkusten keikkakartalla.
Ennen Urho Kekkosen kadun rockpyhättöä ryhmä on ehtinyt esiintyä niin Senaatintorilla, Vanhalla ylioppilastalolla, Semifinalissa kuin Vehmersalmen laiturillakin. Ja duona presidentti Tarja Haloselle.
Jääkö Tavastian valtauksen jälkeen enää mitään tavoiteltavaa, laulusolisti Aatos Punanen?
"Voe tokkiisa, eehän myö olla vielä olumpiatationillakaan soeteltu. Jos turkulaenen Läntisen Tommikin piäs sinne, niin kyllä myökii Savon kollit piästään!"

VERKKOVERSIO KUVANA


Kieltää kolmasti

Suonna Kononen
Karjalainen 19.12.2001

Punatähdet - Punainen joulu, omakustanne

Punatähdet on helsinkiläistoimittajien Jan Erolan ja Jaakko Lyytisen savolaiskommunisti-parodia. Viime kesäisestä Kirvesmiehet-televisio-ohjelmasta duon voi muistaa.
Punainen joulu -mini-cd:llä lauletaan kolme joululaulua ja pidetään kolme puhetta: "Joulupukki, se se on amerikkalaesen riistoimpperialismin kätyrj ja Koka Kola Kämppönin mainosten sätkynukke. Vaan Neuvostoliiton pakkasukko, se se onnii rauhan, etistyksen, solitaarisuuven ja rakkauven toteeminen lähettiläs."
360 asteen ironiaa ja pilantekoa suosivalle 2000-luvulle Punatähdet napsahtaa tietysti kuin nakutettu. Internetistä (www.punatahdet.com) löytyy huolella askarreltu sivusto, josta löytyy yhtyeelle kehitelty pseudohistoria ja iso nippu sananvääntelyä: Back In The U.S.S.R. (Takaisin Neuvostoliittoon), Tähdet tähdet (Punatähdet) ja niin pois päin. Näinköhän 30 vuoden päästä naureskellaan tämän hetken euro-rähmäilijöille. Sitä odotellessa: Punatähdet.


Missä ovat television seniorikommentaattorit?

Uutisguru
Verkkouutiset 28.8.2001

(...) Konkarien puute näkyy selvästi uutis- ja ajankohtaisohjelmien sisällössä. Jutut ovat liian usein pintaliitoa, ilman poliittista ja yhteiskunnallista taustaa, irti menneisyydestä - ilmassa. Sama ilmiö vaivaa viihdeohjelmia. Mm. Ylen ykkösen kyseenalaisessa ohjelmassa Kirvesmiehet laulaa nuorten miesten yhtye nimeltä "Punatähdet".

Pojat revittelevät vaikkapa "Reporadiosta", joka oli 1960-luvun lopun radikaali Yle. Tai Leninistä, YYA:sta ja taistolaisuudesta, joista heillä ei ole omakohtaista hajuakaan. Ja tulos on huonoa pehmoilua, lähes myötäelämistä. (...)


Puhumalla paras

Leena Härkönen
Helsingin Sanomat 6.6.2001

KANAVALLA

(...)Kesäksi keskusteluohjelmat saavat uuden ilmeen.(...) Lilli Suomalaisen peruukki oli komea, mutta hävisi kirkkaasti TV1:n Kirvesmiesten ruutuhousuille. Ykkösen uutuus vaikutti muutenkin lupaavalta: kiinnostavaa puhetta ja sopivasti huumoria.

Kanava mainostaa tuotetta kesän kovimmaksi keskusteluohjelmaksi. Se voi ihan hyvin olla oikeassa.


Nuoret lihavat miehet ja tyyliguru

Aino Mervi, kuva: Timo Pyykkö
Apu 1.6.2001

(...) "Jaakko Selinillä oli trendikäs varkkutakki. Meillä Rautavaaralla tosin varkkutakkia käytetään raktorihommissa", selittää Erola.
"Muoti on sellaisia varten, joilla ei ole tyylitajua", lisää Lyytinen.
"Mutta meillä oli silti antoisa keskustelu, ja kyllähän tuo Selin antoi ravattivinkkejä. Luotan hänen makuunsa. Nyt minulla on neuvon mukaan yksivärinen ravatti."
(...) Erola on syntynyt Lontoossa ja Lyytinen Helsingissä, mutta siteet Rautavaaralle ovat niin vahvat, että herrat tuntevat itsensä sudeettisavolaisiksi. Siitä on ohjelman teossa etua, sillä savolaiset herättävät tunteita - eri asia sitten on, mitä tunteita.(...)
Saapa nähdä, miten savoksi laulettu Doors tai Wilson Pickett istuu ensimmäisen ohjelman aluksi. Keskustelemassa ovat mm. kiekkomaalivahti Pasi Nurminen ja historioitsija Heikki Ylikangas.(...)


Kirvesmiehet

Helsingin Sanomat NYT-liite 1.6.2001

(...) Miesnäkökulmaakaan ei kaihdeta, eikä savolaisnäkökulmaa: sekä Erola että Lyytinen tunnustautuvat savolaisiksi - Erola on jopa syntynyt siellä, kuten myös Kirvesmiesten house-bändi, aidon 70-lukulaiseksi kutsuttu Punatähdet. (...)


Kirvesmiehillä on ASIAA!

Päivi Mattila
Ilta Sanomat 30.5.2001

(...) "Fiktio ja fakta lomittuvat Kirvesmiehissä jouhevasti ja meininki on tosi savolaista", kesäsarjan TV1:lle tuottavan Ikoni & Indeksi Oy:n Raisa Rauhamaa valaisee.(...)


Kirvesmiehiä parrikaadeilla!

Eriikka Käyhkö
Katso 19.5.2001

Eka Katson juttu

Ylen Ykkösen maanantaiöissä tapahtuu kesäkuussa alkaen kummia. Siihen aikaan kun lasten pitää olla jo nukkumassa, Jan Erola ja Jaakko Lyytinen käyvät ajankohtaisten asioiden kimppuun apinan raivolla ja kitaran räminällä Kirvesmiehet-ohjelmassa. Värikkään savolaiskaksikon puitavana ovat päivän polttavat aiheet tasa-arvokysymyksistä aina sinne saakka, mihin vain aatteen miehen mielikuvitus voi entää:
"Tavoitteenamme on tehdä lempeää poliittista satiiria notkuva uudentyyppinen keskusteluohjelma (...).


Kommunistien oma Abba

Miska Rantanen
Helsingin Sanomat 1.5.2001

Eka Hesarin juttu

(...) Laululiike ja sen edustajat ovat myöhempinä vuosina saaneet yllättävän vähän jäljittelijöitä huolimatta liikkeen intensiteetistä. Tunnetuin esimerkki on radikaalien jälkikasvun keskuudessa syntynyt lauluyhtye Ultra Bra, jonka musiikillinen ilme on paljon velkaa agit-soundille.
Toinen laululiikkeen johdannainen on pääkaupunkiseudulla kulttimainetta kerännyt Punatähdet, joka lähestyy kohdettaan lempeän ironian keinoin. "Rautavaaran Teräksen kulttuurijaoston orkesterina" esiintyvää kokoonpanoa nähdään kesällä TV1:llä kymmenosaisessa poliittisessa talkshow'ssa.


ILTA-SANOMAT / TORSTAINA 7. TOUKOKUUTA 1998
Päivi Mattila (IS)

"Tämä on näätön paekka"

Eka Iltiksen juttu

Punatähdet iskee Senaatintorilla ja Kaapelilla

Aatos Punanen ja Varma Kosto ovat korpikommunisteja ja yhtä kuin orkesteri Punatähdet YIä-Savon Rautavaarasta.
 Iisalmen itäpuolella sijaitsevan Rautavaaran kiviset pellot ja karut maisemat ovat innoittaneet serkuksia eteenpäin puna-aatteen äänitorvena vuodesta 1975.
 1970-lukulaisissa asuissaan savoa haastavat Aatos Punanen ja Varma Kosto ovat ilmiö helsinkilaisessä katukuvassa. Vappuna kaksikko eli orkesten Punatähdet kylvi sosialismin lempeata parodiaa pääkaupungin kaduilla ja ravintoissa vakuuttavasti.
 - Sellanen olo, että nyt on näätön paekka! Aatos ja Varma röyhistävät rintaansa valmiina tämänpäiväiseen keikkakimaraan. (...)

Koreoraahveista muusikoiksi

Aatos ja Varma perustivat Punatähdet yli kaksi vuotta sitten Rautavaaran työväenyhdistyksen, Teräksen kulttuurijaoston orkesteriksi.
 Ennen muusikon uraansa energiset veijarit ehtivat uurastaa myos Rautavaa ran naisvoimistelijoiden, Kajastuksen koreoraahveina, ja siita ajasta Aatos ja Varma iskevat soittokeikoillaan usein tarinaa.
 - Muistuup mieleen sellanennii surullisen kuulusa reissu TULlin liittojuhliin Kajjaaniin. Kahtelin viärin aekataolua ja matka piatty kii Pieksamäen asemalle. No, myö vejettiin asemalaeturilla jumpat, Aatos muistelee. (...)

KUVA: Pekka Tynell.
Punatähdet eli Varma Kosto (Jaakko Lyytinen vas.) ja Aatos Punanen (Jan Erola) ovat ilmiö, jota kansa janoaa juuri nyt.

* * * * * * *

Punatähdet-faktaa:

Punatähdet on perustettu 1995. Perustajina nykyinen päätoimittaja ja poliittisen historian opiskelija Jan Erola alias Aatos Punanen sekä Helsingin Sanomien Verkkoliitteen toimittaja ja poliittisen historian opiskelija Jaakko Lyytinen alias Varma Kosto.

Punatähdet syntyi kiinnostuksesta laululiikkeeseen. Hiski Salomaan kuplettilaulujen perinne innoitti myös, samoin Arja Saijonmaalta 1960- ja 1970 -luvun taitteessa ilmestynyt levy Laula kanssain toveri.

Juuriltaan savolaiset Erola ja Lyytinen ottivat orkesteriinsa savolaisen näkökulman ja laulujen sanoissa leikkivät vahvasti 1960- ja 1970 -lukujen historialliset tapahtumat. Mukana on fiktiota ja faktaa, työväenlauluparodiaa ja kuvaapa Punatähdet musiikkiaan myös sanoilla aatteelliset rakkauslaulut. Poliittisesti sitoutumattomat nuoret herrat kuorruttavat sanoittamansa biisit tutuilla pop-sävelmillä, mukana on esimerkiksi Lambada/Kansandemokratiaa. (...)


Yleisradio

Visiitti

Kevään 1996 televisiotaivaan tähdenlento, TV2:n makasiiniohjelma Visiitti kuvattiin suorana Tampereen Työväenteatterissa. Katsomoon hinattiin muakunnasta linja-autollisia eläkeläisporukoita. Heidän joukossaan istui myöhemmin Salaperäinen Shakespeare-kirjankin kirjoittanut Seppo Heinola, jonka tehtävänä oli sutkautella välisketsejä. Yksi ohjelman kolmesta juontajasta oli Marika Saukkonen.
Ohjelman vieraana oli laulava koira, 40 kiloa laihduttanut nainen, portugalilainen tanssiryhmä, Lenin-museon johtaja Aimo Minkkinen ja Punatähdet-duo. Ja takahuoneessa Saukkonen silloinen kavaljeeri Henry Saari. Ja yleisö nauroi vasta piisin jälkeen, kun duo rapsutteli mahojaan...
Lissee kuvia


Ylioppilaslehti 1.3.1996 / no 4/96

The Red Stars Remake The Seventies

The tongue-in-cheek band Punatähdet (The Red Stars), composed of Aatos Punainen (Jan Erola) and Varma Kosto (Jaakko Lyytinen,) are collecting quite a fan club these days making remakes of 70's Finnish communist songs. Lyytinen explains, "We're not trying to stir up a revolution, this is just heavy parody and, in a way, a perverse kind of tribute to Finnish communism of old. The seventies seems to be working again in the nineties".
Both Erola and Lyytinen study in the department of political history. Their colleagues in the Savo student nation know every song by heart and are analyzing Punatähdet as a profound phenomenon of our time. Go see them in their far out 70's clothes perform at the New Student House March 16th.

PAMELA KASKINEN


Mukana on myös kesien 2001 ja 2002 telekkarjohjelma Kirvesmiehistä (Ikoni ja Indeksi) raapusteltuja juttuja (Vanikuvia telekkarista)

Onhan tuota päevitelty 21.8.2019

ylös