Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
olet tässä! lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Neuvostolyriikkaa

Aah, nyt sitä suapia! Laaja kattaus luokkakantaista laatulukemistoa, laidasta laitaan - suomeksi! Neuvostokirjallisuutta-sarja kun esittelee monipuolisesti Neuvostoliitossa julkaistua korkeatasoista kaunokirjallisuutta sekä yleistajuista tietokirjallisuutta. Yhteistyön ja avunannon hengessä kirjojen valinnasta ja julkaisemisesta käytännössä kaikki merkittävimmät suomalaiskustantamot: Gummerus, Kansankulttuuri, Karisto, Kirjayhtymä, Otava, Tammi, Weilin + Göös ja WSOY.

Neuvostokirjallisuus ei sujunut tyhjästä: sen juuret ovat syvällä klassisessa venäläisessä kirjallisuudessa. 1800-luvun kriittisen realismin perinne on neuvostoproosan pohjana. Gorkin myötä kriittinen realismi kasvoi sosialistiseksi realismiksi.

Kuusiosaiseksi suunnitellun Neuvostolyriikkaa-teossarjan ensimmäisessä osassa essiintyvät viime vuosisadan alun klassikkorunoilijat Valeri Bjursov, Aleksandr Blok ja Sergei Jesenin. Toisen osan keskushenkilö on Vladimir Majakovski. Sivurooleissa esiintyvät runoilijat Demjan Denyi, Eduard Bagritski, Nikolai Asejev ja Josif Uitkin.

Majakovski on neuvoatolyriikan ehkäpä suurin, vaikutusvoimaisin ja väkivahvin runoilija. Kaikki Makakovskin laajan sikermän runot ovat uusia suomennoksia - runoja nuoren Majakovskin futuristivuosilta, runoja rakkaudesta, uljasta poliittista runoa.

Yhdessä näiden teosten laajojen esipuheiden kanssa runot antavat elävän kuvan neuvostokirjallisuuden ehkä kuohuvimmasta kehitysvaiheesta: vallankumouksen jälkeen lukemattomat taiteilijaryhmät kilpailijat vallankumouksellisuudessa, uudistushalussa, ennakkoluulottomuudessa. Syntyi runoa, joka oli rajua, puhuttelevaa, elävää, kääntyi suoraan ohmisten puoleen. Joukossa on herkkiä luonnonrunoja, rakkaus- ja mietelyriikkaa.

Majakovskillahan oli pilvi housuissaan, mikäli hänen tuotantoaan on uskominen - mitä ihmettä se nyt sitten tarkoittaakaan. Hän tekstitti myössii propagandasarjakuvia. Bednyi taas uudisti eläinsatuja. Utkin puolestaan jatkoi kirjoittamistaan Suuren Isänmaallisen sodan aikaan, sanoitti lailujakin, vaikka menetti neljä sormeaan rytäkässä. Helppoa ei ollut Bagritskillakaan, hän kärsi astmasta.

Kaikkien teoksen runoilijoiden tuotannossa on historian mullistavilla tapahtumilla ratkaiseva sija. He kaikki tervehtivät vallankumousta riemuhuudoin.

Ja lopuksi pieni maistiainen opuksista, Josif Utkinilta:

Housut,
liivit,
nauruun ratketkaa!
Riemuitkaa rytkyt kanssani
Kun her-ra po-lii-si-mes-ta-ri
on pantu
vankilaan!
Tämähän on, herranjestas,
vallan mahtavaa!

(Kertomus Motele punatukasta, herra tarkastajasta, rabbi Iisaista ja komissaari Blohista - Ensimmäinen osa)
Onhan tuota päevitelty 9.12.2012

ylös