pressilupi
historiikki piisit reissutarinat vanikuvat vaniposti keikkakalenteri keikkatillauskuponki linkkilöitä |
YYA-sopimus 60 vuotta
YYA-kalenterj
MGU - Helsingin ystävyysyliopisto
Ylioppilaslehti 6.4.1978
Maamme korkeakouluissa toimii tällä hetkellä 14 Suomi-Neuvostoliitto-Seuran perusosastoa, jotka toiminnallaan kattavat lähes kaikki korkeakoulumme. Osastot ovat kaikki iältään nuoria ja niiden toimintatraditio on vasta hahmottumassa. Helsingin yliopiston ystävyysyliopisto — Moskovan valtionyliopisto — on maailman suurin yliopisto resurssiensa puolesta. Opiskelljamäärä MGU:lla ei ole suuri (vain n. 30000), mutta MGU:n alue ja resurssit ovat valtavat. MGU:lla on noin 7000 professoria, opettajaa ja tutkijaa ja siellä opiskelee opiskelijoita yli sadasta maasta. Vuosittain MGU:lla hyväksytään n. 100 tohtorinväitöskirjaa ja n.1000 lisenssiaatintutkielmaa. MGU:n professoreista 5 on saanut Nobel-palkinnon ja MGU:lla opiskelee par'aikaa 17 olympiakultamitalin voittajaa eri urheilulajeista. MGU on korkeimman opetuksen ja tutkimuksen tyyssijan ohella myös kulttuuri- ja urheilutoiminnan keskus, jossa on omat täydelliset urheilutilat, 5 konserttisalia, useita teattereita ja museoita sekä muita kulttuurilaitoksia. Tiedekuntia on 17 ja ne edustavat lähinnä matemaattisluonnontieteellisiä ja yhteiskunta- ja humanistisia tieteenaloja. Varsinaisia opinaloja on yhteensä n. 260 ja MGU antaa opiskelijoilleen lähinnä yleissivistävän korkeakoulutuksen. Opintojen yleiskesto on 5 vuotta, keskeyttämisprosentti on huo-mattavan pieni. Pääsy opiskelemaan MGU:lle on erittäin vaikeaa ja opiskelijoiden sosiaalinen tausta eroaa huomattavasti suomalaisesta tilanteesta: reilusti yli puoletopiskelijoista MGU:lla on peräisin työväenluokasta. MGU:lla on kiinteät yhteydet useisiin tuotantolaitoksiin ja työ ja opiskelu yhdistetään MGU:lla polyteknisyysperiaatteen mukaisesti. MGU:n tutkijat julkaisevat vuosittain n. 600 painettua kirjaa ja 7000 julkaisua. MGU on Neuvostoliiton pääyliopisto.
YhteistyöhönHelsingin yliopiston laitoksilla käsitellään par'aikaa toivomuksia yhteistyökohteista MGU:n kanssa. Tammikuussa solmitun yhteistyösopimuksen mukaan laitokset voivat toivoa mm.:— neuvostoliittolaisten tutkijoiden tai luennoitsijoiden pyytämistä Helsingin yliopistolle itse haluamakseen ajaksi, — tutustumismatkan järjestämistä MGU:n johonkin tiedekuntaan, jolla on vastineensa Helsingin yliopistolla, — yhteisten tutkimusprojektien käynnistämistä eri tieteenaloilla molempia kiinnostavista ongelmista, — materiaalin saamista MGU:sta ja sen laitoksista tai tieteellisten aineistojen vaihtoon ryhtymistä MGU:n kanssa.
Myöskin yksityisten opiskelijoiden ja tutkijoiden on hyvä tietää, että esiin jatko-opiskelu MGU:lla on nyt mahdollista sopimuksen tultua allekirjoitetuksi. Helsingin yliopiston rehtorinvirasto antaa lisätietoja MGU-yhteistyöhön liittyvissä asioissa.
Julkaistu Ylioppilaslehden luvalla 2008 - Onhan tuota päevitelty 2.4.2006 |
|
ylös |