Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
olet tässä! reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Matkustusohjeita Neuvostoliittoon

Tullimiuodollisuudet, Berlitzin Matkaopas Moskova ja Leningrad Reittilennot
Aeroflot lentää Helsingistä päivittäin Leningradiin ja Moskovaan. Lento Moskovaan kestää tunnin ja 45 minuuttia, Leningradiin lentää 55 minuutissa. Moskovan lennoilla on tarjolla ensimmäinen (F), liikemies- (C) ja turistiluokka (Y). Lenigradiin Aeroflotilla lentää vain turistiluokassa. Täyden hinnan maksaneiden lentolippu on voimassa kokonaisen vuoden.

Junayhteys
Matka Moskovaan Helsingistä kestää noin 15 ja puoli tuntia. Lähtö Helsingistä on iltapäivällä ja tulo Moskovaan puolen päivän jälkeen. Paluu Moskovasta on illalla ja tulo Helsinkiin puolen päivän jälkeen. Leningradiin matka-aika Helsingistä on noin kuusi tuntia. Lähtö on puolenpäivän aikaan ja tulo Leningradiin illansuussa. Paluujuna lähtee jo aamupäivällä ja saapuu Helsinkiin iltapäivällä.

Nuorismatkailu
Neuvostoliiton kansainvälinen nuorison matkailutoimisto on Sputnik. Se tarjoaa ulkomaalaisnuorisolle 50 prosentin alennuksen junalipuista sekä talvikautena myös lentolipuista. Sputnik järjestää myös kielikursseja ja ryhmämatkoja. Neuvostoliiton matkanjärjestäjät antavat Sputnikista lisätietoja.

Auto- ja bussimatkat
Leningradiin pääsee Suomesta myös linja-autolla. Omallakin autolla matkaaminen on mahdollista, mutta viisumipakon lisäksi itsenäisesti autoileva joutuu etukäteen ilmoittamaan matkatoimistolle tarkan matkareitin ja matkapäivät, auton rekisteritunnuksen sekä matkustajien henkilötiedot.
Ennakkoon tulee myös lunastaa ruokakupongit sekä palvelukupongit, jotka oikeuttavat hotelli- ja leirintämajoitukseen Neuvostoliiton alueella. Kun kaikki varaukset on tehty, voi anoa turistiviisumia Neuvostoliittoon.
Matkan valmistelu kannattaa aloittaa vähintään kuusi viikkoa ennen ottamalla yhteyttä Intouristin kanssa yhteistyössä toimivan matkatoimiston - kuten Tavoitematkojen - puoleen.

Intourist
Etelä Espalanadi 14
00130 Helsinki

Rajan yli Neuvostoliittoon pääsee kolmesta paikasta: Vaalimaalta, Nuijamaalta ja Raja-Joosepista.
Omalla autolla matkustavalla tullee olla mukanaan seuraavat asiapaperit:

Berlitzin Matkaopas Moskova ja Leningrad * Kansainvälinen tai suomalainen ajokortti, johon on liitettävä venäjänkielinen käännös. Sen saa Intouristin toimistosta

* Rekisteriote

* Maan tunnus (SF)

* Intouristin majoitus- ja ruokakupongit

* ”Autoturismin muistio”, joka vahvistaa matkareitin

* Todistus, jossa vakuuttaa vievänsä auton pois Neuvostoliitosta matkan päätyttyä

Huomaa!
Autovakuutus ei ole pakollinen, mutta se on hyvä ottaa Ingosstrahista, valtion omistamasta vakuutusyhtiöstä. Vakuutusyhtiön haarakonttoreita on kaikissa vilkkaimmissa turistikaupungeissa.

Liikennesäännöt
Neuvostoliiton liikennesäännöt ovat hyvin kehittyneet, vaikka ne muistuttavatkin vanhoja läntisten maiden liikenneasetuksia. Nopeusrajoitus kaikissa kaupungeissa on 60 kilometriä tunnissa, joka takaa sujuvan liikenteen. Muutamilla valtaväylillä nopeusrajoitus on enintään 90 kilometriä tunnissa, joka puolestaan suojelee neuvostokansalaisia onnettomuuksilta. Äänimerkin eli töötän käyttö on vaaratilanteita lukuun ottamatta kiellettyä. Pimeän tultua kaupungeissa käytetään vain seisontavaloja.
U-käännökset ovat sallittuja, mutta vain tietyillä alueilla, jotka on merkitty nuolimerkeillä liikennevaloissa. Ulkomaisten autoilijoiden tulee pysyä hyväksytyillä matkareiteillä, ja heidän tulee saapua määränpäähänsä ennen yön tuloa.
Turvavöiden käyttö on pakollista. Alkoholin promilleraja on 0,0. Sääntöä valvotaan ankarasti.

Valvonta
Kaupungeissa liikennettä valvovat aseistetut miliisit, jotka ohjaavat liikennettä joko korokkeelta tai liikkuvat jalan, partioautossa tai moottoripyörällä. Liikennepoliisin univormu on harmaa ja pamppu valkoinen.
Valtateillä liikennettä valvovat valtion liikennepoliisit, jotka liikkuvat moottoripyörällä tai keltaisissa autoissa, joissa on leveä sinen raita. Teiden varsien avainkohdissa on pysyviä poliisipisteitä, jotka auttavat ja valvovat turisteja. Ilman voimassa olevaa matkasuunnitelmaa miliisi käännyttää turistin takaisin.

Viat autossa
Moottoriviat on Neuvostoliitossakin harmillisia. Paikalliset asukkaat ovat kuitenkin avuliaita vaikeuksissa olevia ulkomaalaisia kohtaan. Neuvostoihmisen perustaitoihin tuntuukin kuuluvan erinomainen autonasennustaito. He myös mielellään todistavat taitojaan korjaamalla vierasmaalaisia autoja.
Huoltamoita on usein 150 kilometrin välein. On yleensä epävarmaa, että korjaamo pystyy korjaamaan vian odottaessa. Autohaverin sattuessa kannattaakin ensi töiksi tilata Intouristilta jatkoa lomaviisumille siksi aikaa, kun varaosat saapuvat ulkomailta.

Polttoaine ja öljy
Bensiiniä myydään 10 litran erissä. Polttoainekuponkeja saa länsivaluutalla Intouristilta. Korkeaoktaanista bensiiniä ja dieseliä ei saa kaikkialta. Tankki kannattaa täyttää aina, kun siihen on mahdollisuus - huoltamoita on harvassa. Länsimaisissa autoissa usein käytettyä 95-oktaanista superbensiiniä on usein vaikeaa löytää.

Moskovan metrokartta 1980

Lähteet:
Berlitz Matkaopas Moskova ja Leningrad. Kustannusliike Berlitz, Lausanne 1987.
Leningrad. Aurora Art Publishers, Leningrad 1974.
Leningrad. Opaskirja. Kustantamo Aurora, Leningrad 1985.
Lindström Juhani: Matkailijan Neuvostoliitto. Weilin & Göös, Helsinki 1965.
Tsernov, Vladimir: Moskova - Lyhyt matkaopas. Kustannusliike Progress, Moskova 1980.
Motorist's Guide to the Soviet Union. Progress Publishers, Moskova 1980.
Sarlund Seppo, Ostroumov ja Ivanov Boris: Onko Siperia kaukana? Kirjayhtymä, Helsinki 1983.
Tallinna. Matkaopas. Kustannusliike Progress, Moskova 1980.
Venäjää matkailijoille. Finnsov-matkat, Studium Russicum, 1979.

Onhan tuota päevitelty 10.4.2012

ylös