Punatähdet
pressilupi
olet tässä! historiikki
piisit
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Herbert Huikon kirjoittama naiset ja viina - puhe Kirvesmiehet-shöytä varten

Hyvät toverittaret!

Työväenliikkeen naiset astuivat ennen horjumatta raittiuden tiellä. Viisaat toverittaret tiesivät, että viina pehmentää työläisen taistelutahdon. He uskoivat aatteiden voimaan: yksi peruspilareista oli tinkimätön raittius. Siinsipä kaukaisena unelmana todellinen tasa-arvo miestoverien rinnalla.

Tasa-arvotaistelu on kantanut kaunista hedelmää. Mutta mahtuu koriin mätiäkin munia. Tasa-arvon nimissä naiset ovat alkaneet ryypätä.

Ennen vain miehet juopottelivat. Miesten ryyppäämistä kestää yhteiskunta ihmeen hyvin. Häpeä miehenä tunnustaa, että ilman vastuuntuntoisia naisia olisivat lukemattomat työläiskodit sortuneet - ja monet miehet kaatuneet - kuvaannollisesti ja konkreettisesti.

Kun naiset alkavat ryypätä, niin sammuu toivo (tauko) paremmasta huomisesta. Ahkera-Liisa muuttuu Laiskaksi Lissuksi. Mikä pahinta: juopolla vaimolla on harvoin raitis mies. Jos nainen kestää, kaikki kestää. Jos nainen sammuu, kaikki sammuu. Siis rakkaat siskot: Suu nappiin, eikä tippaakaan.

Juopottelulla väitetään päästävän irti arjesta. Se on kuitenkin kapitalistien kavalin keino sumuttaa työläisiä. Tiedätte, että porvarilehtiä voi rehellinen ihminen lukea vain rukkaset kädessä. Vaan viinapulloon tartutte paljain käsin - ja teette itsellenne suuremman vahingon. Uusi pirullinen turruke on siideri, jota monet Rautavaarankin naiset killittävät.

Muistakaa: Tasa-arvo ei löydy pullon suusta. Raitis ja reilu nainen saa miestoveriensa jakamattoman arvostuksen. Jätkämäinen juopottelu suo hetken suosion, mutta iloliemi muuttuu pian surusopaksi. Miehillä on ryyppypuuhissakin mielessään se yksi - seksi - jos viina ei ole kaatanut kykyä. He tuumaavat: Jos tuo ei ota, niin ei se annakaan. Oikeassa ovat - ja tyrkyttävät naisille ryyppyä. Ja pääsevät useimmiten ”mielesä piähän”.

Ykilötasolla viina on häijy loinen. Luokkatietoisuudelle se on myrkkyä: se syövyttää työväen yhtenäisyyden. Kun vanha hapatus, uskonto, ei enää mene työläisten päähän, niin itsenäinen ajattelu turrutetaan alkoholilla. Toverittaret, pankaa porvaripösöjen pöksyt tutisemaan: selväjärkisiä työläisiä he pelkäävät enemmän kuin pörssiromahdusta!

Luokkatietoisuus, solidaarisuus, itsekasvatus, rauhantahto ja raittius. Siinä viisi karkaistua Punatähden sakaraa, jotka kestävät häijyimmätkin happohyökkäykset!

ylös