Punatähdet
olet tässä! pressilupi
historiikki
piisit
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

Pressilupi > Punatähdet - haastattelu

Punatähdet - aatteen paloa ja taistelutahtoa

Mikä innoitti teidät laulamaan punaisen aatteen puolesta?
Uatteen palo sytty hehkuunsa vuonna 1957, kun myö kateltiin Putnikin viipellystä Raatavuaran iltataevaalla. Laalaminen tulj mukkaan sittä jumppakoreoraahvin hommiin jäläkeen, kun piti löötee jottae muuta tekemistä. Aeka sävvääksen tek myössii Saijonmuan Arjan helakanpunanen pitkäsoetto "Laula kanssain toveri", se sae meijännii syvämmet väpäjämmään.

Ehkä joku kommunismin klassikoista on erityisen lähellä sydäntenne?
Kyllähä niitä lassikoeta on luvettu Teräksen lukupiirissä. Lähheisin suattas olla tuo Kuusis Oton "Asian periaatteellinen puoli, valittuja kirjoituksia ja puheita vuosilta 1905-1918". Toenen suurlassikko on ollunna Leninin "Neuvostodemokratiasta". Siellä seesoopi jotta neuvostotemokratia on TUHAT kertoo temokraattisempi kun länsmaenen temokratia.

Kuinka laulujen vaikuttavat lyriikat syntyvät? Liittyykö niihin hauskoja tai koskettavia tarinoita?
Kaekki laalun aeheet on elettyvä soettopoejan elämätä. Ne on kaekki toesjtarinoeta, ei siinä tarvihe kun vähä loppusoentuja viilaella. Mukkaan on piässy jokusia juttuja serkkujennii elämästä.

Millaisia eväita työ Kajastuksen naisvoimistelijoiden koreograafeina antoi musiikillenne?
No eekö sitä huomoo meijän lavaliikehinnästä? Aijaa, no sitähän ne muuttii sannoo, että eeku takasi kirjekurssille lanteenvatkoomista opettelemaan...

Kuinka voimakkaana pidätte Rautavaaran työväenyhdistyksen kulttuurijaoston Teräksen vaikutusta?
Äetin maijossahan myö jo juotiin Teräksen iskulaaseita. Iliman Terästä ee oes Punatähtijäkkään. Ollaahhan myö telekkarj- ja levyhommista huolimatta vieläkkii Teräksen kulttuurijaoston orkesterj.

Kuinka tarkeitä ovat olleet matkat sosialistisiin ystävämaihin?
Reissuthan on ehtymätön laalun aeheetten kaevo. Ee lopu nämä jutut ihan äkkiä. On nähty Havannat, Moskovat, Kalinat, ja TTR:ät. Sosialismihommathan on ennen kaekkee internationaalisia.

Miten musiikkinne edistää yhteistä taistelua imperialistisia voimia vastaan?
No, siementähän myö kylvettään kiertuveella. Sinne se jiäpi uate itämmään. Silläe laella ejistettään taisteluva, että justiisa nämä imperiaalit on kaatta vuossatojen sortanneet työmiestä ja myö tuas ollaan työmiehen puolella, niinkun usseissa viisuissakkiin tulloo seleväks.

Mikä on ollut ikimuistoisin konserttinne? Miksi?
Se suattas olla tuo ensmäenen essiintyminen, joka oelj Vehmersalmen rantalaeturilla kaavan sitten. Ensmäenen kerta se on vähän sama näessäe hommissa. Ensalakuun pelottaa, sittä tuntuu hirmu jännältä ja pahhookii tekköö ja viime lopuks on helepottunu olo, että mäenpähän oeh. Vuan eehän se ollukkaan niin erjtyistä vaekka kaverit kehu. Niinku tupakinpoltto.

Onko joku lauluista teille itsellenne ylitse muiden?
Takaisin Neuvostoliittoon ollaan taijettu soettoo ihan paria kertoo vaelle kaekilla keekoella.

Voiko työväenmusiikkia tehdä kuka vaan, jos aate on vahva?
No mitenkäpä muuten meijän annettaes vieläe essiintyvä? Tietennii. Uatteen palolla suapi anteeks usseemmannii tumpeloennin.

Voiko kommunisti pitää hauskaa?
Kysyttii vielä. Oesitpa piässy meijjän matkaan Perliinin tae Sohvian työväenmussiikkivestivaalille niin et kyselis jonniijootavia. Nuilla reessuilla meelle on avvaatunnu vantastinen mahollissuus yhistee uate ja haaskanpito.

Ovatko nimet Aatos Punanen ja Varma Kosto taiteilijanimiä vai ihan aitoja?
Noh, Aatoksen sukunimi oelj aekonnaan Punanter, van isäukko vaehto sen sovan jäläkeen Punaseks. Varma se on ollunna aena Varma, Kostohan on sen toenen nimi ja sukujaan se on samoja Punasia, ommoosukuva Punantereita kun Aatoskin. Onkos neitin nimi neitin nimi?

Miltä näyttää Punatähtien tulevaisuus?
Taevaesiin on kirjotettu, että temokraattiset voemat nostaa vielä piätäsä. SKP on vielä voemissaan ja sillon myhii ratsastettaan uallonharjalla. Tulevaisuus näöttää punaselta!

Huastattelu Miira Lähteenmäki

ylös