Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
olet tässä!keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

YYA-sopimus 60 vuotta

YYA-kalenterj

Otteita ulkoasiainministeri Sorsan puheesta 5.4.1972 Moskovassa järjestetyssä juhlassa

 
Me voimme tänään tarkastella ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimusta siitä näkökulmasta, jonka kandenkymmenen neljän vuoden kokemus on antanut. Näiden vuosien aikana sekä maanosassamme että keskinäisissä suhteissamme on paljon muuttunut.
Se, että Suomen ja Neuvostoliiton kohdalla tuo muuttuminen on merkinnyt keskinäisen ymmärtämyksen ja kummallekin osapuolelle edullisen yhteistyön johdonmukaista kasvua, osoittaa, että suhteittemme sopimuksellinen pohja on luja ja oikea.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen sivistyksellinen yhteistyö on kantanut jälleen uusia hyodyllisiä hedelmiä. Esimerkkinä kuluneen vuoden ajalta on pöytäkirja yhteistyöstä Suomen tieteellisten laitosten ja järjestöjen sekä Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton tiedeakatemian välillä. Tiedemiesten ja asiantuntijoiden yhteistyöllä on useissa tapauksissa laaja merkitys maittemme välisille taloudellisille suhteille.
Tapaamisten ja yhteisten neuvonpitojen lisäksi esimerkiksi neuvostoliittolaisten asiantuntijoiden vierailut Suomessa ovat erilaisten esitelmien ja tilaisuuksien kautta antaneet kansalaisillemme uusia mandollisuuksia tutustua neuvostotieteen tuoreimpiin saavutuksiin.

Toiminta kulttuurin alalla on maittemme kesken perinteellisesti monipuolista, ja me tiedämme, että Neuvostoliiton kansat pystyvät tarjoamaan meille suuren valikoiman sekä esteettisesti nautittavaa että syvallisesti ajattelemaankin saavaa taidetta.
Viime syksynä Suomessa pidetty Kazahstanin kulttuuriviikko saavutti laajan menestyksen. Baletin, elokuvan, kuvaamataiteen, musiikin, oopperan ja teatterin vierailut kuuluvat siihen jatkuvasti syvenevän yhteistyon kuvioon, jonka kautta yksittaisten kansalaisten tutustuminen naapurimaahan voi vaivattomasti tapahtua.
Radion, television ja muun julkisen sanan alalla tapahtuva yhteistyö vahvistaa myös osaltaan pyrkimyksiämme ymmartää ja tuntea entistäkin paremmin toisiamme. Koko tämä vuosien kuluessa rakentunut ja edelleen kehittyvä keskinäisten suhteiden harmoninen ja värikäs kokonaisuus korostaa sitä, ettei ystavyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus ole jäänyt vain muodolliseksi lahtökohdaksi, vaan että se on luonut ja luo edelleen konkreettisen pohjan kansojemme yhteyksille mitä moninaisimmilla elämänaloilla.


Onhan tuota päevitelty 22.8.2006

ylös