Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
olet tässä!keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

YYA-sopimus 60 vuotta

 

YYA-kalenterj

PÄÄKIRJOITUS (Vesa Haapala)

PÄÄKIRJOITUS:
YYA-sopimus 30 vuotta

Ylioppilaslehti 6.4.1978

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Suomen ja Neuvostoliiton välinen sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta allekirjoitettiin. Puhuessaan 4.4. yya-sopimuksen 30-vuotisjuhlassa Finlandia-talossa Helsingissä presidentti Urho Kekkonen sanoi, että Suomen itsenäisyyden 60 vuotta ovat osuneet maailmanhistorian tähän asti suurimpien mullistusten kauteen.

"Puolet tästä ajasta me suomalaiset olemme saaneet elää turvallisuuden ja kasvavan kansainvälisen arvonannon vallitessa. Yya-sopimus on kestänyt historian kokeen ja osoittanut, että sa­malle elinvoimaiselle perustalle voimme vastaisuudessakin rakentaa monipuolistuvan yhteistyömme itäisen naapuri­maamme kanssa", presidentti Kekkonen sanoi.
Tasavallan presidentin mukaan 30 vuotta sitten tekemäämme ratkaisuun nojaa myös rauhantahtoinen puolueettomuuspolitiikkamme, jonka sovellutuksista laajinta kansainvälistä huomiota ovat saaneet osakseen pyrkimyksemme edistää turvallisuutta ja yhteistyötä omassa maanosassamme."

"Vajaat kolme vuotta sitten allekirjoitettu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirja on vakiinnuttanut asemansa maanosamme valtioiden keskinäisen kanssakäymisen kulmakivenä, mikä kävi vakuut­tavasti ilmi äskettäin päättyneessä Belgradin kokouksessa."

Presidentti Kekkonen mainitsi, että erityisesti tällaisina taloudellisesti vaikeina aikoina on usein korostettu sitä merkitystä, joka meille on kaupallistaloudellisella yhteistyöllä sosialististen maiden ja erityisesti Neuvostoliiton kanssa. "Olisi kuitenkin väärin kiinnittää huomiota idänkauppaan vain poikkeuksellisen vaikeina aikoina, vaan sitä on kehitettävä kansainvälisistä taloudellisista suhdanteista riippumatta."

Suomalais-neuvostoliittolaisen yhteistoiminnan painopisteet ovat kolmen vuosikymmenen aikana vaihdelleet. Yya-sopimuksen muodostamalta pohjalta maittemme välille on kyetty luomaan useita kymmeniä eri alojen yhteistyösopimuksia, joists saadut kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä. Yya-sopimukseen sisällytetyt periaatteet ovat noissa eri alojen sopimuksissa kehittyneet edelleen ja luoneet moni? haaraisen sitoumusjärjestehnän joka määrää Suomen ja Neuvostoliiton monipuolisen yhteistyön tarkemmat suunnat ja muodot.

Näitten kolmenkymmenen vuoden aikana yya-sopimus on osoittanut kestävyytensä ja elinvoimaisuutensa. Sopimus luo pitävän pohjan jatkuvalle kasvulle yhteistyössänmme Neuvostoliiton kanssa.


Julkaistu Ylioppilaslehden luvalla 2008 - Onhan tuota päevitelty 2.4.2006

ylös