Punatähdet
pressilupi
historiikki
piisit
lukupiiri
reissutarinat
vanikuvat
vaniposti
olet tässä!keikkakalenteri
keikkatillauskuponki
linkkilöitä

etusivu

YYA-sopimus 60 vuotta

YYA-kalenterj

Ote presidentti Urho Kekkosen 15.1.1973 myöntämästä haastattelusta

 
Suomen osalta haluaisin erityisesti mainita, etta tämän sopimuksen turvin olemme voineet ryhtyä harjoittamaan aktiivista puolueettomuuspolitiikkaa. Juuri tähän sopimukseen nojaten olemme saattaneet esittää monia Euroopan rauhalle ja yhteistyölle tärkeitä ehdotuksia.

Eräs niistä on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi, jota parasta-aikaa valmistellaan Helsingissä. Toivomme, että tämä aloite, jossa tarjoamme Helsinkiä neuvottelukaupungiksi, aikanaan toteutuu. Yya-sopimus on meille suomalaisille erityisen tarkeä siksi, että vasta tällä sopimuksella saatiin Suomen ja Neuvostoliiton naapuruussuhteet pysyvästi niin lujalle pohjalle, että Suomen oli mahdollista ryhtyä kehittamään rauhantahtoiseen puolueettomuuteen perustuvaa politiikkaansa.

Nähdäkseni tämä on koitunut Euroopan rauhan ja Euroopan kaikkien kansojen eduksi ja se muodostaa maanosamme tasapainotilanteen myönteisen ja pysyvän aineosan.

YYA-sopimuksen ja puolueettomuuspolitiikkamme suhde on nyt ja tulevaisuudessa Suomen ulkopolitiikan luja peruste. Panin suurella mielihyvällä äskettäin merkille, että Neuvostoliiton perustamisen 50-vuotisjuhlassa pitamässään suuressa puheessa, pääsihteeri Brezhnev luonnehti Suomea hyväksi naapuriksi.

Tämä on merkki siitä, että se yhteistyö, jota me olemme nimenomaan yhteistyö- ja avunantosopimuksen luomalla pohjalla suorittaneet, on ollut menestyksellistä. Me pidämme huolen siitä, että hyvä naapuruus tulee myöskin tulevaisuudessa olemaan maittemme välisen yhteistyön selvä ja riidaton tunnusmerkki.

Onhan tuota päevitelty 17.8.2006

ylös